‘Onze man uit Zelhem’ heet Bjorn Lous. Als je denkt: waar heb ik die naam eerder gelezen? Nou, hij schreef twee boeken, waarover zo meer. Bjorn is afgestudeerd ontwikkelingseconoom. Tijdens zijn werk voor verschillende projecten in Afrika werd hij voortdurend geconfronteerd met de weerbarstige economische structuren en internationale politieke verhoudingen die de een vruchtbare ontwikkelingssamenwerking dwarsbomen. Westerse bedrijven domineren de wereldhandel; hun overheden verdedigen vooral bestaande belangen. De onvrede daarover ligt aan de basis van zijn promotieonderzoek, dat zich toespitste op de relatie tussen economische vrijheid, inkomensongelijkheid en geluk/brede welvaart. De verrassende conclusie was dat het juist ook in het belang van de rijkste klassen is om de inkomensongelijkheid te beperken en niet alles aan de markt over te laten.
Sinds zijn proefschrift schreef hij inmiddels twee boeken waarin hij het traditioneel-christelijke wereldbeeld onderzoekt dat ten grondslag ligt aan de huidige economische en politieke orde. ‘Daarbij ontdekte ik de enorme rijkdom aan ideeen die de Bijbel biedt wanneer we het ethisch fundament van de Thora serieus nemen, om de grote uitdagingen van onze tijd te lijf te gaan.’
Een paar maal per week treint hij naar Den Haag, waar hij als onderzoeker van het Centraal Bureau voor de Statistiek een bijdrage levert aan het inzichtelijk maken van de impact van onze economie op de aarde en op onze brede welvaart. Terug in de Achterhoek, waar hij met vrouw en twee drukke peuters woont, maakt hij zijn hoofd leeg tijdens de verduurzaming van zijn huis en het onderhoud van de tuin.