Jan-Willem Harwig geeft met zijn bedrijf Goed Houtbaar een tweede leven aan hout. Of het nou gaat om keukens, kasten, tafels, deuren of buitenmeubilair: natuurlijk hout is volgens hem hét materiaal om je huis mee in te richten. Niet alleen omdat het iets doet met de sfeer, ook omdat het gezond is, zowel fysiek als mentaal.
‘Mensen zeggen vaak: het is gezond om naar buiten te gaan. Dat is helemaal waar, en mijn aanvulling hierop is: door je huis met natuurlijke materialen in te richten haal je buiten naar binnen; ook dat is gezond.’
Werken met bestaand hout
‘Ik werk met biobased materialen, vernieuwende ontwerpen (minder = meer) en oude ambachten. Daarbij denk ik goed na over hoe het product weer uit elkaar kan na gebruik en als grondstof kan dienen voor iets nieuws. Ik werk met hout dat al een toepassing heeft gehad, bijvoorbeeld met de houten tafelbladen en kasten die kringloopwinkels niet meer verkocht krijgen. Of ik haal houten vloeren en kerkbanken op bij kerken die gaan verbouwen.’
Anders denken
‘Ik werk met duurzame, niet-chemische afwerkingsmiddelen. Ik laat hout echt hout zijn. Veel mensen vinden dit spannend. Ze durven het niet aan. Maar hoe erg is het nou echt als er een vlek in je tafel komt? En waarom is het dan erg? Voor een natuurlijker leven moeten we op een andere manier denken, voelen, vinden.
Stel, je wilt een nieuwe keuken. Bij een keukenwinkel kun je kiezen uit allerlei soorten plastic en kunststof en op de prijs zit iets van zeventig procent marge. Je betaalt voor lucht en voor materialen die niet gezond voor je zijn. Ik bied een alternatief: een houten keuken, waarbij je honderd procent betaalt voor het materiaal en de arbeid.
Mensen denken vaak dat hout niet tegen water kan, maar hout bestaat uit vezels en water. In principe kan hout gewoon water wegwerken, dus dan is er niets aan de hand. Zodra je het afsluit met lak lukt dat echter niet meer en dat levert vervelende situaties op.’
Vertragen als leefstijl
‘Een houten keuken vraagt uiteraard om wat meer onderhoud. Je moet het schoonmaken met een duurzame zeep. Oliën als je het wilt opfrissen. Een houten keuken is een gebruiksvoorwerp dat je moet onderhouden. Maar dat past juist bij de leefstijl die ik wil aanmoedigen – een leefstijl waarbij we vertragen en genieten van de spullen die we hebben. Genieten zit niet in het vele, maar in het weinige goede.’
‘Een keuken gebruik je elke dag, dus waarom zou je er niet in investeren?’
Hout maakt gezond
‘Het afwerken van hout met een chemische laklaag heeft veel nadelen die de moeite waard zijn om mee te wegen. Ik verdiep me graag in ‘bouwbiologie’ – dat is de wetenschap over de mens en zijn omgeving, waarbij de gezondheid van de mens centraal staat. Zodra we op een integrale manier naar onze woon- en leefomgeving gaan kijken, kun je zien dat er allerlei verbanden bestaan tussen onze huizen en onze (fysieke én mentale) gezondheid. Concreet: we worden aantoonbaar zieker als we allerlei gifstoffen toelaten in onze huizen. Verf, PVC-vloeren, beton en dus ook chemische afwerkingsmiddelen stoten allemaal schadelijke stoffen uit.
Om terug te komen op keukens, die raken we gemiddeld honderd tot tweehonderd keer per dag aan. Het doet echt wat met je als je zo vaak iets natuurlijks aanraakt, in plaats van plastic. Het is gezonder op allerlei manieren. Hout geeft je een fijn gevoel, waardoor je beter in je vel zit, meer energie hebt en je beter kan concentreren.’
Kijk op goedhoutbaar.nl voor meer informatie.