Dit is waar Just Enough voor staat

Samen ontketenen we het leven en maken we een einde aan de uitputting van mens en aarde.

Onze Visie en Missie

Meer is niet altijd beter. Het gaat om: niet te weinig én niet te veel. Oftewel: Just Enough.

Wij kiezen bewust voor een andere leefstijl: Eerlijk. Duurzaam. Gezond. We komen in actie tegen uitbuiting van mens, dier en planeet en tegen een economie van nooit genoeg!

Onze aanpak

Samen gaan voor beter

Ons doel is een leefwereld die niet uitput maar energie geeft. Zo gaan we te werk:

We beoordelen producten op hun maatschappelijke impact. Denk aan ecologische impact, sociale impact, dierenwelzijn, bedrijfsethos, politieke invloed en meer.

Hierin gebruiken we de data en werkwijze van het Britse Ethical Consumer. Al ruim dertig jaar beoordelen zij producten, bedrijven en merken op hun maatschappelijke impact.

Wij zijn de exclusieve partner van hen in het Nederlands taalgebied. Deze beoordelingen geven een holistisch beeld en zijn onafhankelijk tot stand gekomen. We kijken in absolute zin naar duurzaamheid en niet in relatieve zin. Zo krijg jij de meest betrouwbare scores op het gebied van duurzaamheid die er bestaan.

Elke tweede maandag van de maand ontmoeten we elkaar digitaal van 20.00-21.00 uur!

Meld je hier simpel aan met je e-mailadres en doe een keer mee!

We gaan we landelijke activiteiten organiseren om samen een vuist te maken tegen onrecht en elkaar te inspireren om rechtvaardig te leven. Ook willen we in de vorm van lokale groepen in actie komen.

leven van minder geeft levensvreugde

Levensvreugde door eenvoudiger te leven

Minder consumeren is noodzakelijk, maar geeft ook vreugde!

Duurzame producten lijken duur, maar gaan langer mee. Dit geeft ook gemak en voldoening. Door spullen te delen of tweedehands te kopen bespaar je ook veel geld.

Minder hoeven kopen of bereiken zorgt voor ruimte. Misschien kun je minder werken, wat goed is voor je sociale contacten én je eigen gezondheid. Zo heb je tijd om al fietsend een goede vriend te bezoeken om zijn boormachine te lenen.

We ervaren het zelf dagelijks:
Het kan eerlijk. Het kan duurzaam. Het moet beter.

Just Enough No GrainTwitter

Hier gaan we samen naartoe!

We inspireren elkaar tot een andere levenstijl:
eerlijk, duurzaam en gezond.

1. Dossiers

We werken aan dossiers, vol informatie en inspiratie. In blog-stijl delen we kennis over productcategoriën. Ook posten we een mix van verhalen, interviews en columns.

2. Productbeoordelingen

We publiceren hoog kwaliteit productbeoordelingen. Zo kun je meteen zien welke producten in een bepaalde categorie het beste scoren voor wat betreft milieu, mensen, dierenwelzijn en meer. 

We werken nauw samen met Ethical Consumer, die beoordeelt al ruim dertig jaar meer dan 40.000 producten, merken en bedrijven op hun maatschappelijke impact. 

ecra logo fb

3. Social Media

In je uppie valt de wereld veranderen niet mee! Daarom delen we graag tips en ervaringen om je te steunen.

Deel ook jouw praktijkervaringen en tips met ons of onze social media. Of daag anderen uit tot een challenge!

4. Elkaar ontmoeten

Elke tweede maandag van de maand ontmoeten we elkaar digitaal van 20.00-21.00 uur! Meld je hier aan.

En we gaan activiteiten organiseren, zoals de Digital Detox DertigDaagse: Een maand lang onze digitale voetafdruk verkleinen.

(Ja ja, denk je, kritisch over dataverkeer en energieverbruik, maar wel online afspreken? Lees dan: dossier dataminimalisme).

we helpen elkaar bij duurzaamheid

5. Lokale groepen

We werken landelijk niveau en lokaal. Zo gaan we gezellig samen eten, borrelen en elkaar ontmoeten. Dit houd je vuurtje brandend en geeft nieuwe inzichten en ervaringen!

Of start je zelf een groep? We zoeken lifestyle coaches die lokale groepen begeleiden volgens de methode van Katherine Hayhoe en spelregels delen. Help jij mee om dit realiseren?

6. Advocacy

We lobbyen bij bedrijven en overheden om mondiale productie en consumptie rechtvaardiger te maken. We zetten de schijnwerper op ongemakkelijke feiten. Via de media, via online-petities en uiteraard ons eigen platform.

Recent bijvoorbeeld legden Paul Schenderling en Matthias Olthaar op Radio1 uit hoeveel mensen in niet-westerse landen onder slechte tot zeer slechte omstandigheden werken voor onze spullen. Tweede Kamerlid Marieke Koekkoek nam het onderzoek mee in een Tweede Kamerdebat over dit onderwerp.

Ook jij kunt jouw politieke partij oproepen oproepen hierover na te denken. Tweet Tweede-Kamerleden hierover. Hoe vaker het signaal wordt gedeeld, hoe harder het in Den Haag doorkomt!

Meer weten over ons?

Groene groei bestaat niet!

Er zijn heel uiteenlopende ideeën over wat een duurzame manier van leven is. We geloven dat groene groei niet bestaat. Eindelijke economische groei kan niet op een eindige planeet. We streven daarom naar een kleinere economie.

Hier leggen we het graag verder wetenschappelijk onderbouwd uit:

Als het gaat om een toekomstbestendige leefstijl zijn er ruwweg twee stromingen met elk een eigen economische visie.

1) De ontgroei-stroming streeft naar een kleinere economie met als eenvoudig uitlegbare argument dat eindeloze economische groei niet kan op een eindige planeet.

2) De andere stroming streeft naar groene groei: een economie dat blijft groeien, maar op een duurzame manier. Deze stroming baseert zich op de hypohese van ontkoppeling.

Dat werkt als volgt: historisch gezien is economische groei altijd één op één gepaard gegaan met een groter milieu-impact. De groene-groei-stroming wil die koppeling ontkoppelen. Ze willen groei realiseren maar een lagere milieu-impact. In Trouw legden we eerder uit dat voor deze hypothese empirisch noch theoretisch bewijs is. En daar waar er sprake is van ontkoppeling, is de ontkoppeling onvoldoende om de aarde leefbaar te houden.

Topwetenschappers, onder andere in Nature, stellen dan ook dat de enige manier om de aarde leefbaar te houden een vergaande verandering van leefstijl is. Voor deze stelling stapelt het wetenschappelijk bewijs zich op.

Laten we het simpel uitleggen met enkele kerncijfers. Bij de huidige omvang van de wereldbevolking van 7,7 miljard mensen is er 1,7 hectare aarde per persoon beschikbaar. Hiervan is 1,35 hectare vruchtbaar. Tel daarbij op dat de vruchtbaarheid van de aarde rap afneemt. Zo leidt de huidige trend van klimaatverandering ertoe dat het deel aarde dat te warm is om te wonen en voedsel te verbouwen toeneemt van 0,8% in 2020 naar 19% in 2070. Als we ook ruimte willen houden voor natuurlijk schoon in chaotische wildgroei en rekening houden met bevolkingsgroei, dan kan je als vuistregel hanteren dat er 1 hectare per persoon is waarvan we kunnen leven.

Als je dit eenmaal weet dan ontstaat daar vanzelf de ethische vraag uit wat ons het recht geeft om van meer van dan 1 hectare te leven en daarmee iemand anders te dwingen om het van minder te moeten doen.

Lezen we de universele verklaring voor de rechten van de mens dan lezen we dat ieder mens gelijkwaardig is en recht heeft op een volwaardig leven. Volgens eigen berekeningen op basis van World Input Output Databases gebruiken we in Nederland gemiddeld voor onze spullen al drie hectare per persoon.

Ook hebben we onderzocht dat mensen in Niet-Westerse landen een factor 10 keer meer arbeid aan ons leveren, dan wij andersom teruggeven (zie ook deze pagina). In de regel gebeurt dat onder slechte tot zeer slechte omstandigheden. Dit leidt tot de ethische vraag wat ons het recht geeft om meer arbeid van een ander te vragen (of eisen) dan we zelf, behoudens fysieke en mentale beperkingen, kunnen leveren.

Wij vinden, in lijn met de universele verklaring voor de rechten van de mens, dat iedereen het recht heeft op een volwaardig leven. En dat we de verantwoordelijkheid hebben om de aarde leefbaar te houden. Of meer nog: ons te verwonderen over de schoonheid ervan. Daarom wordt het tijd om van 1 hectare te gaan leven. En de grenzen van anderen te accepteren.

Just Enough - dit betekent de naam

Just Enough betekent precies genoeg. Een volwaardig leven van genoeg.

 

Volwaardig leven binnen de draagkracht

Geen zelfontkenning, zelfkastijding of ascetisch bestaan. Maar een leven waarin jij en anderen volwaardig voorzien in wat je nodig hebt. Niet te weinig dus, maar ook zeker niet te veel.

Productie van goederen en de levering van diensten hoort hierbij. En consumptie dus ook. Maar dan wel op zo’n manier dat het binnen de grenzen van de aarde en de ander valt.

Just

Verder staat ‘Just’ voor justice, rechtvaardigheid. Denk aan klimaatrechtvaardigheid, sociale rechtvaardigheid, dierenrechtvaardigheid en meer. We willen recht doen aan de ander, onszelf en de aarde.

Enough

Tot slot staat ‘enough‘ voor genoeg. We gaan dus voor een leefstijl van genoeg. Circulariteit alleen is niet genoeg om binnen de grenzen van de aarde te blijven. Een forse afname van productie en consumptie is eveneens nodig.

Ook zeggen we hiermee dat het genoeg is geweest. Het is klaar met ons eindeloos streven naar meer, het oeverloos en ijdel proberen op te rekken van de grenzen van de aarde en de ander.

Zo leven geeft ons enorm veel voldoening!

Just Enough, dat zijn mensen zoals jij. Samen maken we een vuist tegen onrecht.

Wie werkt er in de Nederlandse economie?

Het begon allemaal toen Paul Schenderling met een vriend een biertje dronk en ze allerlei misstanden bespraken in mondiale productieketens. De vraag kwam op tafel hoeveel mensen in niet-westerse landen nu eigenlijk werken ten dienste van de Nederlandse economie.

Paul analyseerde verschillende databases en kwam tot onthutsende resultaten. We hebben onze bevindingen voorgelegd aan experts van de Rijksuniversiteit Groningen die onze bevindingen bevestigde.

Onthutsende feiten over moderne slavernij

We ontdekten dat in zowel absolute als relatieve zin het aantal mensen dat in niet-westerse landen werkt ten dienste van de economie veel groter is dan in het koloniale verleden. Op het economisch hoogtepunt, maar humaan dieptepunt van het koloniale verleden van Nederland werkten het equivalent van 860.000 voltijd Indiërs ten dienste van de Nederlandse economie. Dit kwam destijds neer op 0,6 voltijdsbaan per Nederlands huishouden. Nederlanders werkten zelf 2,0 voltijdsbaan per huishouden. Huishoudens waren destijds een stuk groter dan tegenwoordig.

Tegenwoordig werken bijna 10 miljoen mensen in niet-Westerse landen ten dienste van de Nederlandse economie. Dat komt neer op 1,3 voltijdsbaan per Nederlands huishouden terwijl Nederlanders zelf 0,9 voltijdsbaan per huishouden werken.

Hoe handel ik eerlijk?

Dit onderzoek vormde de aanleiding voor het schrijven van het boek ‘Hoe handel ik eerlijk‘, waarin Matthias Olthaar en Paul Schenderling ons huidige economische systeem beschouwen vanuit hun levensbeschouwelijke visie. Om niet alleen een verhaal te schrijven maar ook handelingsperspectief te bieden is Just Enough gestart.

We zijn een groeiende beweging!

We zien steeds meer mensen zeggen dat het genoeg is geweest. Een groeiende groep vrijwilligers is betrokken bij Just Enough. Schrijvers, designers, onderzoekers en donateurs.

Wil je ook meedoen? Kijk dan op deze pagina!

Partner: Fork Ranger

Misschien ken je ze wel van hun fantastische appboek of seizoenskalender?

Fork Ranger is één van de vaste partners waar we mee werken, vooral rondom het thema duurzaam eten (dossiers: zuivere zuivel en subtropisch genieten).

Frank ontdekte dat ons voedselsysteem één van de grootste veroorzakers van klimaatverandering is. Maar dat is ook goed nieuws: want dat betekent ook dat wij een positieve invloed hebben door wat we eten. Hij ziet eten als het perfecte startpunt of misschien wel eerder een oefening in de nieuwe versie van ‘The Good Life’.

Fork Ranger-logo

Doe ook mee

Jij bent nodig! Schrijf je in en krijg:

tips & inspiratie over minder, duurzamer en eerlijker consumeren

uitnodigingen om gelijkgestemden te ontmoeten