Luister hier naar onze podcast ‘Leven na de groei’. Je kunt de podcast luisteren via Spotify en Apple, of via onderstaande links:
Luister hier naar de trailer:
- Aflevering 27: Hoe wij de ladder van opkomende economieën wegschoppen (en de enorme implicaties daarvan)
- De BRICS-landen verenigen zich tégen het Westen en dat moet ons zorgen baren, horen we de laatste tijd steeds vaker, bijvoorbeeld na de recent BRICS-top in Rusland. Maar waarom hebben de BRICS-landen genoeg van het Westen? Is het puur opportunisme of hebben ze er ook goede redenen voor? In deze aflevering hoor je zaken over het mondiale economische systeem die ongehoord zijn, letterlijk en figuurlijk. Je hoort aan de hand van sterke argumenten van de Zuid-Koreaanse econoom Ha-Joon Chang waarom wij in het Westen onbarmhartige Samaritanen zijn, en hoe dat zo gekomen is. Je komt te weten waarom beleidsrecepten, zoals importheffingen en staatssteun, die bij “orthodoxe” economen volstrekt uit den boze zijn, toch noodzakelijk zijn om als land de ladder richting welvaart te beklimmen. En je hoort wat de potentieel desastreuse consequenties zijn als Westerse landen vasthouden aan het huidige, onrechtvaardige mondiale economische systeem en vooral: hoe het anders kan. Uiteraard benoemen we ook wat jij als luisteraar kunt doen om eerlijk te handelen binnen een oneerlijk systeem.
- Bronnen:
- Ha-Joon Chang, Bad Samaritans: The Guilty Secrets of Rich Nations and the Threat to Global Prosperity
- Dani Rodrik, Straight Talk on Trade: Ideas for a Sane World Economy
- NPO-serie Ketens (over de herkomst van veelgekochte producten): https://npo.nl/start/serie/ketens/seizoen-1/ketens
- Aflevering 26: Hoe stuur je bedrijven in de goede richting? De oud-CEO van Fairphone vertelt het je
- Je herkent het wel: vol ongeduld en onbegrip zie je dat bedrijven meestribbelen of zelfs tegenstribbelen bij de veranderingen die nodig zijn. Onze gast in deze aflevering, Eva Gouwens, oud-CEO van Fairphone en Tony’s Chocolonely en daarvoor werkzaam bij onder andere Friesland a pina, weet er alles van. En ze weet óók hoe je bedrijven anders kunt vormgeven en kunt veranderen en hoe je daarmee kunt bijdragen aan baanbrekende oplossingen voor grote misstanden in productieketens. Allard en Paul vragen Eva naar haar ervaringen bij de verschillende bedrijven waar ze gewerkt heeft. Uiteraard komt ook ter sprake hoe jij als luisteraar een changemaker voor bedrijven kunt zijn.
- Filmpje leiderschap en de eerste volger: https://www.youtube.com/watch?v=fW8amMCVAJQ
Aflevering 25: Zo kun je beleggen in een betere wereld (en het is vaak nog rendabeler ook!)
- Aandeelhouderskapitalisme is steeds meer een synoniem geworden voor kortetermijngericht denken. Het doel is winstmaximalisatie, ten koste van alles. De aandeelhouder profiteert – mensen en de aarde betalen de prijs. Maar: bestaat er ook zoiets als postgroei-beleggen? Kun je beleggen voor een betere wereld? Dat hoor je in deze aflevering van Leven na de groei. En hoewel we in de aflevering nadrukkelijk alleen beleggingsadvies geven gericht op duurzaamheid en menswaardigheid, zijn er goede wetenschappelijke redenen om aan te nemen dat beleggingen in visionary companies (bedrijven met een duidelijke visie op het creëren van én economische én sociale én ecologische waarde) op lange termijn beter renderen.
Boekentips: - De bakermat van de beurs van Lodewijk Petram
- Built to Last van Jim Collins (over visionary companies)
- Aflevering 24: Een shirt dat niet 50 dagen, maar 50 jaar meegaat (met Dennis Storm en Matthijs Tersteeg)
- SheIn – het gaat de laatste tijd veel over dit Chinese kledingmerk. Ze hebben een revolutie ontketend in de modewereld. Fast fashion bestond al – bijv. de Zara heeft een omlooptijd van ongeveer 3 weken om van design naar product te gaan. Maar SheIn weet dit terug te brengen tot slechts 3 dagen. En met succes: ze zijn nu de grootste kledingwebshop ter wereld. De kleding houdt het niet lang vol – meestal is het na een keer of 3 wassen stuk. Maar wie geeft dat, tegen die tijd is er al een compleet nieuwe collectie beschikbaar?
Uiteraard is dit geen promo voor de ultra fast fashion. Want de kledingindustrie is één van de meest vervuilende ter wereld. En kleding wordt vaak gemaakt onder vreselijke omstandigheden. Niet bepaald binnen de draagkracht van mens en aarde. Hoe mooi zou het zijn om kleding te hebben die een halve eeuw mee kan gaan? Een droombeeld? Zeker niet!
In deze aflevering van Leven na de groei spreken Allard Amelink en Matthias Olthaar: Matthijs Tersteeg, van slow fashionmerk Achilles and the Tortoise en Dennis Storm, oprichter van Club Kakatua en voormalig presentator en programmamaker. Samen ontwikkelden zij een t-shirt dat 50 jaar meegaat. Ultra slow fashion dus. Ze praten over waarom de kledingindustrie zo vervuilend is, over de perverse prikkels in het systeem en over hoe het anders kan.
Hier vind je de crowdfunding van Achilles and the Tortoise: - https://crowdaboutnow.nl/campagnes/achillesxtortoise/
- Aflevering 23: Europa staat voor een existentiële uitdaging (maar níet zoals Draghi het stelt in zijn rapport over concurrentievermogen)
- Het rapport van Mario Draghi over het concurrentievermogen van Europa is het gesprek van de dag in de wandelgangen van bedrijven en overheden. Volgens Draghi staat Europa economisch gezien voor een “existentiële uitdaging”: als we niet nú vól inzetten op een sterkere concurrentiepositie, dan leggen we het af tegen China en de VS. Er staat inderdaad heel veel op het spel, en het onderwerp is relevant voor iedereen, niet alleen voor economen en beleidsmakers. In deze aflevering maken podcasthost Allard Amelink en econoom Paul Schenderling dit cruciale onderwerp voor jou behapbaar en begrijpelijk. We slikken daarbij de conclusies en aanbevelingen van Draghi niet voor zoete koek. Ja, Europa staat voor een existentiële uitdaging, maar níet op de manier die Draghi ons voorhoudt. Hoe dat zit en waarom relevant dit is voor iedereen, hoor je in deze aflevering.
Bronnen die ter sprake komen in deze aflevering: - – Het rapport-Draghi: https://commission.europa.eu/document/download/97e481fd-2dc3-412d-be4c-f152a8232961_en?filename=The%20future%20of%20European%20competitiveness%20_%20A%20competitiveness%20strategy%20for%20Europe.pdf
- – Twee boeken over de VS: Underground Empire van Henry Farrell en Abraham Newman en End Times: Elites, Counter-Elites, and the Path of Political Disintegration van Peter Turchin.
- – Een boek over China: Vampire State: The Rise and Fall of the Chinese Economy.
- – Een boek over de opkomst van moderne fabriekssystemen: Behemoth: A History of the Factory and the Making of the Modern World van Joshua Freeman.
Aflevering 22: Ook jij kan de biodiversiteit helpen (maar voorkom deze fout!)
- “Dramatisch jaar voor vlinders: nog nooit zo weinig gezien bij telling”, kopte de NOS begin augustus. Deelnemers aan de Vlindertelling van de Vlinderstichting zagen gemiddeld slechts vijf vlinders, tegen acht vorig jaar en zelfs zestien in de beginjaren van de telling, tot 2015. Ook het CBS onderschrijft deze neerwaartse trend: van de vlinderpopulatie in Nederland in 1992 is minder dan de helft over.
“Wie vlinders wil helpen kan tegels in de tuin vervangen door meer bloeiende planten.” eindigde het artikel op de site van NOS. En het mooie is dat vergroening van de tuin steeds populairder wordt. Maar wat blijkt: veel plantjes die als bijvriendelijk of vlindervriendelijk worden verkocht zíjn helemaal niet vriendelijk voor vlinders en bijen. En sterker nog: soms zijn ze juist gevaarlijk.
Hoe het staat met de biodiversiteit in Nederland en wat jij kan doen aan de biodiversiteit rondom jouw huis?
Allard Amelink en Matthias Olthaar spreken in deze aflevering Suzanne van Straaten, oprichter van Sprinklr, webshop voor biologische tuinplanten. We spreken haar over het belang van biologisch tuinieren, de uitdagingen die dat met zich meebrengt, maar vooral ook wat het oplevert. Sprinklr is steward owned, wat betekent dat het bedrijf van zichzelf is. En dat heeft heel interessante gevolgen. Je hoort er meer over in deze aflevering van Leven na de Groei. - Aflevering van De Keuringsdienst van Waarde: https://npo.nl/start/serie/keuringsdienst-van-waarde/seizoen-21/bij-vriendelijk_1/afspelen
- VPRO Tegenlicht over Steward-ownership: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2019-2020/goed-geld-verdienen.html
- Kijk op https://biotuinwijzer.nl/ voor meer biologische kwekers en verkopers
Aflevering 21: Dit vergeten onrecht zou op Prinsjesdag centraal moeten staan
- Stel je voor: je hebt veertig jaar hard gewerkt en iedereen in jouw organisatie is er in die jaren flink in koopkracht op vooruit gegaan behalve jij. Hoe zou je je voelen? Het schrijnende is dat dit vele mensen in Nederland is overkomen. Het is ongelofelijk maar waar: terwijl de economie fors groeide, zijn de lonen van de dertig procent laagste inkomens de afgelopen veertig jaar gestagneerd of zelfs gedaald. Toch is dit geen schandaal dat het nieuws beheerst en ook zal deze enorme scheefgroei waarschijnlijk niet centraal staan op Prinsjesdag. Hoe kan dat?!
In deze aflevering leggen Allard en Paul stap voor stap uit wat jij moet weten over dit grote onderwerp en vertellen we waardoor dit structurele onrecht gemaskeerd wordt. Ook leggen we de voornaamste oorzaken achter dit structurele probleem bloot en praten we over concrete oplossingen die tijdens Prinsjesdag centraal zouden moeten staan.
Tot slot blijft de roze olifant in de kamer (lees: Tweede Kamer) uiteraard niet onbenoemd, namelijk: hoe kan het dat linkse partijen, ooit opgericht om de arbeidersklasse te vertegenwoordigen, zo’n groot probleem voor deze klasse met zo weinig inhoudelijke diepgang en politieke strijdlust benaderen?
Bronnen:
– World Inequality Database van Thomas Piketty: https://wid.world/
– Onderzoek Universiteit Leiden (in het bijzonder pagina 23): https://www.universiteitleiden.nl/binaries/content/assets/rechtsgeleerdheid/fiscaal-en-economische-vakken/economie/rm_2024_01_13022024.pdf
Aflevering 20: “Waarom is mijn werk zo zinloos?” en andere verzuchtingen (met Lisa Herzog)
- Veel mensen bezinnen zich in de rustige zomermaanden op hun werkzame leven, over de aard van hun werk, hun werk-privé balans, over de wereld die ze willen achterlaten. Daarom gaan we deze afleveringen in op vier verzuchtingen die je kunt hebben als je deze periode denkt aan je werk:
- Waarom werk ik zoveel?
- Waarom is mijn werk zo zinloos?
- Waarom wordt mijn werk zo ondergewaardeerd?
- Waarom wordt mijn werk niet als werk gezien?
- Paul Schenderling en Allard Amelink bespreken ze met hoogleraar politieke filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen Lisa Herzog. Haar onderzoek richt zich op economische rechtvaardigheid, ethiek in organisaties en democratie in het bedrijfsleven. De Toekomst van Werk. Van hiërarchie naar democratie.
Aflevering 19: “We moeten strijden voor een rechtvaardige straat” (met Marco te Brömmelstroet)
- “Hoe we onze straten inrichten, dat is de gestolde versie van hoe we over economie denken.” Met deze oneliner stapte onze podcastgast, Marco te Brömmelstroet, de kamer binnen. Tijdens de opname laat hij ons, Allard Amelink, Paul Schenderling en jou als luisteraar, met totaal andere ogen kijken naar het onderwerp van deze aflevering: mobiliteit. En dat niet alleen: hij laat ons ook zien hoe de toekomst van mobiliteit in een samenleving na de groei begint bij een nieuwe visie op een rechtvaardige straat. Marco draait er niet omheen: voor die visie zullen we moeten strijden. Maar hij biedt ons ook concrete ideeën en praktische handvatten hoe we daarmee kunnen beginnen, in onze steden en dorpen en in onze eigen straat. Een fascinerend gesprek, dus mis deze aflevering niet en deel de aflevering met vrienden en bekenden!
Marco te Brömmelstroet is hoogleraar Urban Mobility Futures, director van het Lab of Thought and chairman en samen met Thalia Verkade schrijver van het boek ‘Het recht van de snelste’.
Aflevering 18: “Vertrouw bij eten minder op je intuïtie” (met Frank Holleman van Fork Ranger)
- Zorgt soja eten voor ontbossing? Waarom zit er plastic om biologische komkommers? Is vlees uit den boze? Drie keer per dag hebben we de kans een positieve impact te hebben op de wereld: door wat we op ons bord leggen. Ons hedendaagse voedselpatroon draagt in grote mate bij aan de uitputting van mens en aarde en dus zijn goede keuzes op dit gebied enorm waardevol. Maar waar moet je beginnen? En kloppen de intuïtieve aannames die we daarbij doen?
In deze aflevering spreken Matthias Olthaar en Allard Amelink Frank Holleman van Fork Ranger. Fork Ranger helpt je 2 lastige vragen te beantwoorden: “wat kan ik aan klimaatverandering doen” en “wat eten we vanavond”? Ze geven praktische tips, bieden inzicht in de impact van voedsel en geven heerlijke recepten om deze inzichten toe te passen. Dat betekent zeker niet dat het minder lekker en minder gezond moet!
Kijk voor meer informatie op www.forkranger.com/nl of download de app op je telefoon.
Aflevering 17: “Deze uitslag biedt juist een kans om fouten goed te maken” (over de Europese verkiezingen)
- In de reacties op de uitslagen van de Europese verkiezingen ging het veel over de winst van radicaal-rechts en het verlies van met name de Groenen. Is de uitslag daarmee ook slecht nieuws voor het leven na de groei? Paul Schenderling ziet in gesprek met Allard Amelink vooral veel kansen om correcties door te voeren: betaalbaarheid en uitvoerbaarheid kunnen nu wél de aandacht krijgen die ze verdienen. Daarnaast heeft Paul mooi nieuws over de verspreiding van het gedachtengoed van postgroei: selectieve groei wint aan terrein.
Afgelopen dagen ging Europa naar de stembus. Donderdag trapte NL de verkiezingen af; we mochten 29 van de 705 zetels verdelen.
In de dagen die volgden stemden alle Europese landen voor het Europees Parlement. Zowel in Nederland als verder in Europa wonnen rechts-radicale partijen. Tegelijk blijven de traditionele machtsblokken in Europa overeind. Dat betekent dat deze uitslag zeker niet alleen negatief is.
Aflevering 16: Het hoofdlijnenakkoord kritisch tegen het licht gehouden
- Medio mei maakten de onderhandelaars bekend dat zij een resultaat hadden bereikt, na de verkiezingen van november vorig jaar. Hoop, lef en trots heeft het als titel gekregen. Vervolgens buitelen partijen, maatschappelijke organisaties etc over elkaar heen om er wat van te vinden en uiteraard is het ook bij de koffieautomaat op het werk of bij de kapper een gespreksonderwerp. Dat gesprek concentreert zich vaak rondom de meest in het oog springende maatregelen: 130 km per uur, het strengste asielbeleid ooit, de vele vrijstellingen die aangevraagd moeten gaan worden bij de EU, BTW op boeken en kranten naar 21%, de verlaging van het eigen risico in de zorg.
Stuk voor stuk zaken waar je blij of verdrietig of boos van kan worden. Maar wat kunnen we structureler zeggen over het akkoord? En wat als we met de bril van leven na de groei kijken naar dit onderhandelingsresultaat?
Aflevering 15:De wereld achter onze laptops
- Laptops en smart phones: het is niet overdreven om te stellen dat ze inmiddels een primaire levensbehoefte vormen. Tegelijkertijd leidt de productie van elektronica tot veel uitstoot van giftige stoffen, landgebruik, materiaalgebruik en is er veel sociaal onrecht in de keten. En dan hebben we het nog niet over wat er gebeurt met de elektronica na afdanking van de apparaten.
Veroordeeld als we zijn tot het gebruik van deze apparaten, hoe kunnen we daar dan toch goed mee omgaan? In deze uitzending gaat Allard Amelink in gesprek met Jeroen Merk, arbeids- en mensenrechtenexpert in de elektronicaketen bij SOMO en internationaal coördinator van het Good Electronics Netwerk en Matthias Olthaar, lector Green Economics & Process Optimization bij NHL Stenden Hogeschool en mede-oprichter van Just Enough.
Aflevering 14: Postgroei is het krachtigste antwoord op oorlogsdreiging (bulletin mei)
- Het klinkt zo mooi en vredig: we zijn op zoek naar een betere wereld, waar we leven binnen de draagkracht van mens en aarde. Maar de realiteit kan soms een stuk minder vredig zijn. Overal ter wereld woeden oorlogen en sinds de Russische invasie van Oekraïne ook op het Europese continent. Hoe moeten we omgaan met vrede en veiligheid? Ben je als postgroeisamenleving niet weerloos tegen agressieve landen die zich niets aantrekken van hun impact op aarde en medemens? Heb je niet economische kracht nodig om je te kunnen verdedigen?
Paul Schenderling en Allard Amelink bespreken het deze maand in Leven na de groei. Paul stelt dat postgroei juist geen zwak verhaal is, maar het krachtigste antwoord tegen geweld en oorlog. Kwaliteit is het sleutelwoord. Door in te zetten op kwaliteit verspillen we minder in onze samenleving; kunnen we onze middelen en tijd besteden aan wat écht nodig is; en wordt het weer mogelijk om productie in eigen land te halen. Dat geeft ons de mogelijkheid om in tijden van oorlogsdreiging, zelf te produceren wat nodig is om ons te beschermen. Doordat we ons in de afgelopen decennia zo hebben overgeleverd aan landen met lage productiestandaarden, zijn we zelf zwakker geworden.
Verder moeten we als rijke westen stoppen met onze hypocrisie op het wereldtoneel. We worden door veel landen in het mondiale zuiden niet serieus genomen, omdat we wel mooie verhalen hebben over het belang van gelijkheid en een vrije wereld, maar ons daar zelf totaal niet aan houden. Ook hierin kan postgroei helpen, omdat het voor een eerlijkere verdeling van welvaart in de wereld zorgt. Dan kunnen we wereldwijd samenwerken aan een veiligere en eerlijkere wereld.
Tot slot moeten we ook naar onszelf kijken. Oekraïners geven hun leven om hun land en hun levenswijze te verdedigen. Waar zijn wij in Nederland vandaag de dag bereid voor te vechten? Voor welke waarden zijn wij bereid de wapenen op te pakken? Het enige dat we nog met elkaar lijken te delen is onze behoefte aan economische groei. Maar wie wil zijn leven daarvoor geven? We moeten op zoek naar wat ons wel gelukkig maakt en met elkaar verbindt.
Postgroei maakt ons dus geen willoze slachtoffers, maar geeft juist kracht. - Leestip: Van muur tot muur van Jonathan Holslag. Als je het wil kopen, doe dat dan via je lokale boekhandel!
Aflevering 13: We zijn gezonder én ongezonder dan ooit te voren
- In deze aflevering gaan Allard en Paul in gesprek met zorgexpert Wine te Meerman over zorg. Wine signaleert een gezondheidsparadox: we leven langer én ongezonder. Wat houdt die paradox in en wat zijn de oorzaken ervan? Daarnaast bespreken we een ander hot item: de problemen in de zorg over (personeels)schaarste, beschikbaarheid en betaalbaarheid. Zoals je van ons gewend bent, kijken we op een vernieuwende manier naar de échte oorzaken en oplossingen, waarbij we verschillende veelgehoorde mythes debunken en alternatieve verklaringen aanreiken. Dit levert inzichten op waar je wat mee kunt in je persoonlijk leven, voor meer gezondheid en geluk. En het levert inzichten op voor de samenleving, voor een toekomstbestendige zorg in tijden van vergrijzing.
- Wil je meer weten? Lees dan hoofdstuk 15 uit ons boek ‘Er is leven na de groei’.
Aflevering 12: Moeten we niet wat optimistischer zijn?
- Moeten we niet een stuk klimaatoptimistischer zijn? De laatste tijd horen we heel veel positieve berichten over het klimaat: zo was er in 2023 6% minder uitstoot in ‘23 t.o.v. ’22. En het boek Not the End of the World van Hannah Ritchie dat in januari verscheen (en heel veel aandacht kreeg), zegt dat we niet somber moeten zijn. We zijn de eerste generatie met perspectief op een duurzame planeet! Dit keer houden we het verhaal van postgroei eens kritisch tegen het licht van de actualiteit. Is dat verhaal van Leven na de Groei niet veel te pessimistisch?
- Dit is de link naar het dashboard van de IEA dat we bespreken
Aflevering 11: “Bouwen, bouwen, bouwen” is niet de oplossing voor de wooncrisis
- Lange wachtlijsten, hoge huren, overbieden op koopwoningen: niemand ontkomt aan de concurrentie op zoek naar een (ander) huis. En dus horen we voortdurend het credo ‘bouwen, bouwen, bouwen’.
Maar bouwen, bouwen, bouwen gaat ook ten koste van schaarse ruimte en natuur en gaat gepaard met uitstoot van broeikasgassen, stikstof en veel materiaalgebruik. Is bouwen echt de enige oplossing of kan het ook anders?
In deze podcast delen architect Sanne van Manen en Marjet Rutten van Gideon Building Transition Tribe hun kennis en visie op onze woonopgave. In de eerste plaats hebben we niet een miljoen nieuwe woningen, maar woonplekken nodig. In deze podcast leer je hoe we die woonplekken niet alleen kunnen realiseren zonder enorm veel nieuwe woningen te bouwen, maar ook hoe dat kan op een manier die socialer, gezonder en duurzamer is.
Heb jij een vraag of idee voor een volgende podcasts? Deel deze dan via post [at] justenough.nl. Wil je doorpraten met andere luisteraars, meld je dan aan voor een van onze Online Meet-Ups – Just Enough. - Lees ook onze artikelen over bouwen:
Moeten we bouwen? – Just Enough
Frank en Monique willen hun huis delen, als bijdrage aan woningnood – Just Enough
Aflevering 10: Laten we bankiers onze toekomst scheppen?
- Deze aflevering laat je de met de oren klapperen en lachen van verbazing. Alles wat je moet weten over ons nogal grote en complexe financiële systeem maken we helder voor je. Ook de aspecten waar financiële instellingen liever niet over praten en die in de media niet aan de orde komen omdat ze te ingewikkeld zouden zijn. Maar we verhelderen niet alleen, zoals hoort bij Just Enough komen we ook met een visie en met praktische tips hoe jij je financiën op een eerlijker en duurzamer manier kunt regelen. En we laten zien dat er wel degelijk alternatieven zijn voor de manier waarop ons financiële systeem georganiseerd is. Presentatie: Allard Amelink. Spreker: Paul Schenderling.
Linkjes naar onderwerpen waar we in de aflevering naar verwijzen:
Aflevering 9: Hoe moeten we omgaan met AI?
- Dit keer hebben we het over het buzzword van deze tijd: AI. Kunstmatige intelligentie is volgens sommigen de oplossing voor alles en voor anderen een grote bedreiging voor ons bestaan. Hoe kunnen we met de Leven na de groei-bril kijken naar dit onderwerp? In deze aflevering zoomen we in op verschillende aspecten die ons leven raken. Het eerste aspect is de impact van AI op onze banen: hoeveel banen blijven er nog over en wat betekent AI voor de kwaliteit van onze banen? Het tweede aspect is de impact op de sociale omgang tussen mensen. Het derde aspect is de impact van AI op de aarde: is AI een milieuramp of (ook) een deel van de oplossing? En last but not least: wat zijn handige tips om in je eigen leven goed om te gaan met AI?
Just Enough publiceert regelmatig over digitale zaken, in ons dossier ‘digitale detox’. Zo tref je in ons dossier onder andere een artikel over de ecologische impact van data/digitale diensten.
Is er een onderwerp waar je graag een podcastaflevering van Leven na de groei over zou willen horen? Stuur je vraag of onderwerp dan naar post@www.justenough.nl.
Aflevering 8:Reclame: vijand of een handig instrument?
- Marketing en reclame vertellen ons dat we wat missen. Geen leven van genoeg, maar een leven met altijd een tekort. Daarmee zet het aan tot consumptie. Tot onnodige consumptie zelfs. Het maakt dat we er spullen door kopen die we niet nodig hebben. Dat niet alleen, onze kwaliteit van leven kan er zelfs minder van worden. We hebben niet de juiste spullen of we zijn zélf niet goed genoeg. Betekent dit dat we marketing dan maar moeten verbieden? Of kan marketing ook gebruikt worden voor positieve verandering? En wat kunnen wij zelf doen, als mens of vanuit onze rol als consument, in onze omgang met marketing? Deze en andere vragen bespreken we in deze podcast waarin Allard Amelink in gesprek gaat met marketing- en reclamedeskundige Jari Kloppenburg en Matthias Olthaar.
Wil je doorpraten over deze podcast en gerelateerde onderwerpen? Meld je dan aan voor een online meet-up: Online Meet-Ups – Just Enough
Aflevering 7: Waarom we in deze chaotische tijd onzekerheidsvaardigheid nodig hebben
- We leven in onzekere en chaotische tijden. De gast in deze aflevering bedacht een nieuw woord voor de manier waarop we hiermee om kunnen gaan: onzekerheidsvaardigheid. De gast over wie we het hier hebben is niemand minder dan Merlijn Twaalfhoven: componist, theatermaker en oprichter van onder andere The Turn Club. Onzekerheidsvaardigheid is onderdeel van wat hij de kunstenaarsmindset noemt: een mindset die ons helpt om een positieve bijdrage te leveren aan complexe vraagstukken, zoals de duurzaamheidstransities. In deze aflevering vertelt hij wat de kunstenaarsmindset en onzekerheidsvaardigheid inhouden en ontvang je praktische tips hoe je dit zelf kunt toepassen. Aan het einde van de aflevering ga je gegarandeerd met meer positieve energie aan de slag voor een betere wereld!
Wil je doorpraten over deze podcast? Meld je dan aan voor onze Online Meet-Ups – Just Enough
Aflevering 6: Klimaattop in Dubai: top of flop?
- Moeten we blij zijn met de uitkomsten van de Klimaattop in Dubai, of niet? Wat als een paal boven water staat is de deze top in verschillende opzichten van cruciaal belang was. De wereld heeft namelijk tot 2030 de tijd om de uitstoot van broeikasgassen in een steil pad naar beneden te brengen. In de aanloop de top waren er verwarrende signalen, over het voorzitterschap van een oliesjeik, over de impact van de oorlogen in Oekraïne en Gaza en meer. De nieuwsberichten na de top laten zich ook niet zo makkelijk duiden. In deze aflevering scheppen we daarom aan de hand van een vijftal kerndoelen tot 2030 helderheid. Ook lichten we toe wat de implicaties zijn voor het klimaat, de mondiale verhoudingen en wat Europeanen zoals wij kunnen doen.
Wil je doorpraten over deze podcast? Meld je dan aan voor onze Online Meet-Ups – Just Enough
Aflevering 5: Internationale samenwerking, internationale handel en leven na de groei
- In het mondiale Noorden staan we voor de grote opgave om onze sterk ontwikkelde economie te verduurzamen. Maar is dat niet dweilen met de kraan open als in het zuidelijke deel van de wereld de economische ontwikkeling nu pas goed op gang komt? Zeker omdat uit de armoede komen al snel een hogere prioriteit heeft dan duurzaamheid. Of belemmert onze verduurzaming juist dat landen in het mondiale zuiden uit de armoede kunnen komen? Immers, leven na de groei betekent langer doen met onze spullen, onze spullen meer delen en dus minder consumeren. Maar wat zijn daar de gevolgen van voor landen in het mondiale zuiden? Gaan daar niet heel veel banen verloren? En hoe moeten we omgaan met ontwikkelingssamenwerking? Is dat niet veel te veel eenrichtingsverkeer? Moeten we ons meer afvragen wat Noorden en Zuiden van elkaar kunnen leren?
Dat en meer in deze aflevering.
Wil je doorpraten over deze podcast? Meld je dan aan voor onze Online Meet-Ups – Just Enough
Aflevering 4: De verkiezingsuitslag als afrekening met het neoliberalisme?
- De flagrante overwinning van PVV is misschien wel meer een stem tegen het neoliberalisme dan een stem vóór het beleid van de PVV. In het bulletin van december (we brengen ‘m maar gelijk uit) analyseert Paul Schenderling de ontwikkeling van economisch beleid sinds het interbellum, de opbouw van de verzorgingsstaat en de afbouw ervan door de komst van het neoliberalisme. Een systeem dat geprezen wordt om haar vrijhandel, maar juist veel mensen vogelvrij maakt. Het neoliberalisme is een ideologie die winnaars en verliezers creëert, wereldwijd en ook in Nederland. Sinds 1980 zijn de Nederlanders met de laagste 25% inkomens er 9% op vooruit gegaan en de rijkste 1% maar liefst 50%. Dat niet alleen. Het kwart van de mensen met de laagste inkomens betaalt 48% van hun inkomen aan belasting (loonbelasting, BTW, accijnzen), de gemiddelde Nederlander 40% en de rijkste 1% betalen effectief ongeveer 20% belasting. Tegelijkertijd zijn publieke voorzieningen in de afgelopen decennia verschraald, zoals de zorg, het onderwijs, de volkshuisvesting en de politie. De verliezers komen hoe langer, hoe meer in opstand en dat zien we onder andere terug in het kiesgedrag. Hoe zit dat precies? En kan het ook anders? Deze en andere vragen worden helder en feitelijk toegelicht zoals we dat gewend zijn van Paul.
Genoemde literatuur:
Friedrich Hayek – The economic conditions of interstate federalism
Dani Rodrik – Straight talk on trade: ideas for a sane world economy
Wil je samen met andere doorpraten over dit onderwerp, meld je dan aan voor onze online meet-ups: Online Meet-Ups – Just Enough
Aflevering 3:Chocola eten zonder bittere bijsmaak
- De feestdagen komen er weer aan en dus is het tijd voor chocola! Maar kunnen we wel genieten van die chocola als we ergens weten dat die chocola mede tot stand is gekomen door het werk van slavernij? In deze aflevering leer je alles over de wereld van chocola, over de impact die het feest op mens en aarde en je hoort welke chocolademerken je kunt eten, zonder bittere nasmaak. Duurzame chocola gaat namelijk over meer dan arbeidsomstandigheden. Het heeft ook te maken met klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn en de levens van lokale gemeenschappen van cacao- en suikerboeren. Hoe zit dat precies? En wat is heel concreet de meest duurzame chocola?
In deze aflevering leggen we uit waarom wij vinden dat Chocolatemakers, Original Beans, MonChoco Chocolat, Pacari, Fairafric Chocolate, Ombar Chocolate en Vego de meest duurzame merken van dit moment zijn. Huh, welke merken? Waarom deze? Waarom zijn ze onbekend? Waar kan ik die kopen? En Tony’s Chocolonely dan? We bespreken het allemaal.
Wil je samen met andere doorpraten over dit onderwerp, meld je dan aan voor onze online meet-ups: Online Meet-Ups – Just Enough
Aflevering 2:Meer levensvreugde door te leven van minder
- Leven na de groei: dat betekent voor huishoudens een leven van genoeg. Dat klinkt al snel als minder. Of nog meer taboes. Op vliegen, op biefstuk, op alles wat leuk en lekker is. Maar klopt dat wel? Of is een leven van genoeg juist heel aantrekkelijk, als je het geheim ervan leert ontdekken? In het boek ‘Er is leven na de groei’ legden we al uit dat je zomaar 20% minder kunt gaan werken als producten lang mee zouden gaan, gedeeld kunnen worden en bijdragen aan onze kwaliteit van leven. Niet dat werken niet leuk of slecht is. Integendeel. Maar het leven heeft misschien nog wel veel meer in petto dan wat we nu denken. Onverwachte levensvreugden die onuitputtelijk zijn. Paul Schenderling en Matthias Olthaar delen ervaringen uit hun eigen levens, bespreken wat je kunt verstaan onder ‘genoeg’ en hoe je zelf de vreugde daarvan kunt ontdekken.
Wil je samen met andere doorpraten over dit onderwerp, meld je dan aan voor onze online meet-ups: Online Meet-Ups – Just Enough
Aflevering 1: Bulletin November: de stemwijzer die je echt helpt